Wählen Sie Ihre Region und Ihre Sprache

Los

Menü

Press Release Oslo, Norway 16-12-2022

5 min read

Hitachi Energy og Aker BP i rute til verdensrekord i Nordsjøen

Hitachi Energy skal levere kraftforsyningen på land til NOAKA-utbyggingen. Området, som fra nå av vil endre navn til Yggdrasil, vil få kraft fra land gjennom verdens lengste vekselstrømsforbindelse på 250 kilometer. Illustrasjon: Aker BP

For første gang kombineres to FACTS-teknologier for spenningskvalitet for å levere fornybar energi pålitelig og sikkert fra kraftnettet på land.


Oslo, 16. desember 2022 – Hitachi Energy har i dag fått bekreftet at Aker BP utløser opsjonen i kontrakten for leveranse av et energisystem til NOAKA-utbyggingen, som får verdens lengste kraft-fra-land-forbindelse basert på vekselstrøm.

Det betyr at Hitachi Energy nå kan starte leveransen av det avanserte kraftsystemet til NOAKA-utbyggingen i Nordsjøen. Hitachi Energy ble valgt som teknologipartner og tildelt kontrakt på en FEED-studie for kraft-fra-land-prosjektet i 2021, med en opsjon på leveranse av elektrosystemene på land. Gjennom den grundige studien har Hitachi Energy gjort systemanalyser og verifisert teknologien i prosjektet. 

- Vi setter pris på at Aker BP viser tillit til vår ledende FACTS-teknologi som sikrer rett spenningskvalitet og gjør det mulig å forsyne området med strøm fra land. Vi er veldig ivrige etter å komme i gang for å vise at denne banebrytende løsningen kan forsyne plattformer effektivt med strøm fra land, sier Niklas Persson, global leder for Hitachi Energy’s Grid Integration-virksomhet. 

- Forstudien har gjort oss trygge på hvordan kraftsystemet skal designes for å gi Aker BP den tilgjengelighet, kapasitet og kvalitet de trenger. I forarbeidet har vi utnyttet kompetansen i hele vårt globale nettverk av eksperter på kraftelektronikk og spenningskvalitet og erfaring fra mer enn et halvt århundre med bygging av lange kraftforbindelser, sier administrerende direktør for Hitachi Energy i Norge, Steffen Waal. 

Fra venstre: Karl Johnny Hersvik, CEO, Aker BP og Steffen Waal, Administrerende direktør, Hitachi Energy i Norge. Bilde: Bård Gudim/Aker BP

Fra venstre: Karl Johnny Hersvik, CEO, Aker BP og Steffen Waal, Administrerende direktør, Hitachi Energy i Norge. Bilde: Bård Gudim/Aker BP

Hitachi Energy sin teknologi muliggjør en 250 kilometer lang vekselstrømsforbindelse, som blir verdens lengste i sitt slag. Ved å drive NOAKA med elektrisitet fra landnettet, i all hovedsak fornybar vannkraft, vil operatøren ha lavt karbonavtrykk i daglig drift. 

Kraftsystemet blir også verdens første med en avansert kombinert FACTS-løsning for å sikre spenningskvalitet. Hitachi Energy skal levere en 420 kV nettilknytning, en høyytelses STATCOM (SVC Light®) og et tyristorstyrt kondensatorbatteri(TCSC) som skal fungere sammen i en synkronisert kompenseringsløsning takket være kontroll- og styringssystemet MACH™. Dette vil gi stabil og pålitelig kraftforsyning til driften av installasjonene på området.

Kraftsystemet kan overføre en kapasitet på 120 megawatt kraft fra land. Ingeniørarbeid og planlegging av produksjonen av komponenter er allerede i gang. Idriftsettelse er planlagt i 2027 på feltene som ligger mellom Oseberg og Alvheim i Nordsjøen.

Utviklingen av NOAKA forutsetter at Stortinget godkjenner planer for utbygging og drift for området.

Om Hitachi Energy

Hitachi Energy er en global teknologileder som jobber for en bærekraftig energifremtid for alle. Vi bistår kunder innen energiforsyning, industri, transport og infrastruktur med innovative løsninger og tjenester gjennom hele verdikjeden. Sammen med våre kunder og samarbeidspartnere leverer vi banebrytende teknologi som muliggjør overgangen til en karbonnøytral fremtid. Vi er pådrivere for et mer bærekraftig, fleksibelt og sikkert energisystem, samtidig som vi balanserer sosiale, miljømessige og økonomiske verdier. Hitachi Energy har en lang historie og installert base i mer enn 140 land.Vi har levert mer enn 150 GW via HVDC-linker som gjør det mulig for våre kunder å integrere mer vind- og sol-kraft i kraftsystemet. Med hovedkontor i Sveits sysselsetter vi rundt 40 000 mennesker i 90 land og omsetter for omlag 10 milliarder dollar årlig. 

https://www.hitachienergy.com
https://www.linkedin.com/company/hitachienergy
https://twitter.com/HitachiEnergy

Om Hitachi, Ltd.

Hitachi bidrar til et mer bærekraftig samfunn. Som en sosialt ansvarlig virksomhet driver Hitachi innovasjon gjennom bruk av data og kontinuerlig teknologiutvikling. Vi hjelper kundene våre og samfunnskritiske funksjoner med løsninger som utnytter informasjons- og operasjonsteknologi (IT/OT) under den digitale merkevaren Lumada, samt produkter innen forretningsområdene Digital Systems & Services, Green Energy & Mobility, Connective Industries og Automotive Systems. Motivert av det grønne skiftet, behovet for digital omstilling og innovasjon, sikter vi mot vekst gjennom tett samarbeid med våre kunder. Selskapets samlede inntekter for finansåret 2022 (avsluttet 31. mars 2023) endte på 10.881,1 milliarder yen). Virksomheten har 696 datterselskaper og sysselsetter omlag 320.000 mennesker over hele verden. For mer informasjon om Hitachi, besøk selskapets hjemmeside via
https://www.hitachi.com.