Choose your region and language

Go

Menu

Web Story Finland 22-08-2022

2 min read

Kuusi vinkkiä sähköverkon vianerotukseen ja jakelunpalautukseen

Hitachi Energyn myyntipäällikkö Kai Kinnunen esittelee MicroSCADA X DMS600 -käytöntukijärjestelmää ja sen uudistuksia, jotka helpottavat sähköverkon hallintaa vikatilanteissa.

Kuvassa Kai Kinnunen Hitachi Energy Finlandista

1. Automaattinen vianpaikannus, -erotus ja jakelunpalautus
DMS600-käytöntukijärjestelmä on olennainen osa MicroSCADA X -käytönvalvontajärjestelmää. Siinä on FLIR-toiminto vikojen paikantamiseen, vika-alueiden erottamiseen ja jakelun palauttamiseen automaattisesti terveille verkon osille. Näin vika-aluetta päästään korjaamaan nopeasti ja muut osat saavat sähköt takaisin välittömästi.

2. Kokeilukytkennöillä vauhtia vianpaikannukseen
Automaattinen vianpaikannus perustuu pitkälti verkon vianilmaisimiin, vikavirtoihin ja muihin verkkotietoihin. Jos verkossa on kuitenkin niukalti vianilmaisimia, vianpaikannus ei välttämättä onnistu, ja automaation hyödyt jäävät vähäisiksi.

Uudistettu DMS600-järjestelmä jatkaa vianpaikannusta epäonnistumisen jälkeen automaattisilla kokeilukytkennöillä joko vyörytys- tai puolitusmenetelmillä. Ominaisuutta testataan parhaillaan pilottiprojektissa.

3.Käyttäjällä varaa valita – FLIR-asetukset haltuun
DMS600-järjestelmän FLIR-toiminnot jättävät paljon valinnanvaraa käyttäjälle. Käyttäjä voi esimerkiksi valita kunkin aseman tai lähdön osalta erikseen, suoritetaanko FLIR-sekvenssit automaattisesti vai operaattorin vahvistuksesta ja sallitaanko varayhteyden käyttö. Myös kokeilukytkentätavan voi valita.

4. Tukea Traficom-rajapintoihin
DMS600-järjestelmää kehitetään siten, että sitä voidaan hyödyntää verkko- ja suunnitelmatietojen toimittamisessa keskitettyyn tietopisteeseen Traficomin määräysten mukaisesti. Kehitteillä on  työkaluja, joilla DMS600-järjestelmän tietokantaan voidaan tuoda seuraavat komponentit GPS-sijaintitietoineen: johtoreitit, johtotiet, pylväät, laitetilat ja kaapelikiepit sekä työkalu, joka analysoi ja yhdistää GPS-mitatut johtoreitit ja järjestelmään piirretyt johdot. Myös rajapintoja DMS600-järjestelmän ja keskitetyn tietopisteen välillä kehitetään.

5. SMS-häiriötiedotus myös pienjänniteverkkoon
DMS600-järjestelmän käyttäjät ovat jo tottuneet, että järjestelmä lähettää viestit keskijänniteverkon työkeskeytyksistä SMS-rajapintaan. Nyt sama ominaisuus on lisätty järjestelmään myös pienjänniteverkon osalta. Ennakkoviesti lähtee automaattisesti kytkentäsuunnitelman mukaisesti, minkä jälkeen tiedotetaan vielä automaattisesti keskeytyksen todellinen alku ja loppu. Myös asiakkaat, joita keskeytys koskee, löytyvät järjestelmästä automaattisesti.

6. WebMap-käyttöliittymä laajenee
Tänä vuonna julkaistaan DMS600-järjestelmän WebMap-käyttöliittymän laajennus. Uudessa WebMapissa voidaan navigoida kartalta MicroSCADAn asemakuviin, päivittää vikahavaintoja, lisätä väliaikaisia maadoituksia ja generaattoreita sekä tehdä kytkentäpyyntöjä.

Katso MicroSCADA X DMS600 – Automaattinen vianerotus ja muut uudet toiminnallisuudet -webinaarin tallenne