Selecciona tu región e idioma

Menú

Features Finland 17-01-2021

4 min read

Sähköverkon täydellistä hallintaa - Sandvik Materials Technology sijoittaa uusimpaan MicroSCADA X:ään

Sandvik Materials Technology pyrkii jatkuvasti toimimaan edelläkävijänä ja panostamaan erityisesti tuotantonsa tekniikkaan. Voidakseen seurata ja hallita Sandvikenin suuren tehdasalueen sähköverkkoa, Sandvik Materials Technology on päättänyt sijoittaa Hitachi ABB Power Gridsin MicroSCADA X -käytönhallintajärjestelmään.

Sandvik Materials Technology on maailman johtava kehittyneiden ruostumattomien terästen sekä vaativiin ympäristöihin toimitettavien erikoisseosten tuottaja. Lisäksi Sandvik Materials Technology on teollisuuden lämmitykseen tarkoitettujen tuotteiden ja järjestelmien kehittäjä ja valmistaja.  ”Tehdasalueemme Sandvikenissä on Ruotsin toiseksi suurin teollisuusalue, kooltaan 3 miljoonaa neliömetriä, josta noin 870 000 neliömetriä on rakennuksia. Sähköverkko kattaa noin 250 km suurjännitelinjaa, joka koostuu muun muassa 400 muuntajasta, 600 yli 1000 V:n katkaisijasta ja 600 suojareleestä. Koko on nelinkertainen verrattuna pieneen ruotsalaiseen kaupunkiin”, kertoo Sandvik Materials Technologyn sähköturvallisuuspäällikkö Lars Skoglund.

Yhteistyötä 20 vuoden ajan

Sandvik käyttää Hitachi ABB Power Gridsin MicroSCADA-järjestelmää tehdasalueensa sähköverkon valvontaan ja hallintaan.

”Aloitimme yhteistyön vuonna 2000 luomalla sähköinfrastruktuurillemme 15 vuoden investointisuunnitelman. Tuolloin ostimme ensimmäisen MicroSCADA-järjestelmämme, joka on sittemmin ollut keskeinen osa projektia. Järjestelmää on päivitetty jatkuvasti vuosien varrella, ja olemme rakentaneet sitä alkaen pienestä osasta tehdasta kattamaan tämän päivän hyvin monipuoliset toiminnot koko tehdasalueelle. MicroSCADA on mahdollistanut työtapojemme tehostamisen - vain kuuden ihmisen työpanos kattaa kaiken ylläpidosta, kehityksestä ja sähkön laskutuksesta sähköturvallisuuteen ja valmiuteen koko sähköverkossa”, Lars Skoglund sanoo.

”Sandvikin SCADA-järjestelmä on yksi Ruotsin suurimmista järjestelmistä, ja se hallinnoi kaikkea sähkönjakelua”

Yksi Pohjois-Euroopan suurimmista järjestelmistä

Sandvikin SCADA-järjestelmä on yksi Ruotsin suurimmista järjestelmistä, ja se hallinnoi kaikkea sähkönjakelua 130 kV:sta pienjännitteeseen etäohjauksella aina katkaisijaan asti.

”Järjestelmää käytetään päivittäisessä toiminnassa, ja valvomme yhteensä yli 100 000 prosessipistettä. Keräämme tietoa sähköstä, sähkön laadusta, lämpötilasta jne. Tavoitteena on hallita sähkönjakelua, saada hyvissä ajoin varoitus mahdollisista virheistä ja pystyä ennaltaehkäisemään sekä estämään tuotannon keskeytyksiä. Järjestelmä kerää kaikki tiedot ja esittää ne selkeästi. Saamme käyttöömme tilastoja, analysoimme keskeytysraporteissa esiintyviä vikoja ja virheitä sekä löydämme näin verkon heikkoja kohtia, jotta voimme keskittyä ennaltaehkäisevään kunnossapitoon ja saada hälytyksiä myös hätätilanteita varten. Yksi MicroSCADA-järjestelmän suurimmista vahvuuksista on se, miten tarkasti se käsittelee ajankohtia. On erittäin tärkeää, että saamme selville tapahtumien eri ajankohtia, jotta mahdolliset ongelmat ovat tunnistettavissa”, Lars Skoglund sanoo. ”Järjestelmän toinen suuri etu on se, että sitä voidaan laajentaa koko ajan tarpeidemme kasvaessa. Se on erittäin modulaarisesti mukautuva - voimme jopa poimia tietoja vanhemmista tuotteistamme, joita meillä on tehtailla.” 

”Painopiste on ollut siinä, että käyttäjän on mahdollisimman helppo käyttää järjestelmää”

Käyttäjäystävällinen alusta

Hitachi ABB Power Grids esitteli vuoden 2020 alussa uuden sukupolven MicroSCADA X -järjestelmän, joka on täysin uusi, käyttäjäystävällinen järjestelmäalusta. Se on perustaltaan sama, mutta hyödyntää uutta graafista käyttöliittymää ja nykypäivän tekniikkaa, joka soveltuu käytettäväksi myös esimerkiksi tableteissa ja matkapuhelimissa. Painopiste on ollut siinä, että käyttäjän on mahdollisimman helppo käyttää järjestelmää ja saada helposti yleiskuva järjestelmästä.

Korkean tason kyberturvallisuus

Kun Hitachi ABB Power Grids esitteli MicroSCADA X -järjestelmän, Sandvik päätti nopeasti päivittää tähän uuteen järjestelmään.

”He ovat todella onnistuneet lisäämään käyttäjäystävällisyyttä sekä ihmisen ja koneen välistä yhteyttä. Moderni käyttöliittymä ja grafiikka tarjoavat paremmat mahdollisuudet saada selkeää tietoa, mikä helpottaa päätöksentekoa. Saamme helposti tietoa myös kannettavista laitteistamme, mikä antaa meille mahdollisuuden seurata ja hallita järjestelmää myös kotoa käsin. Käyttäjäystävällisyyden ja helppokäyttöisyyden lisäksi kyberturvallisuutta on lisätty merkittävästi. Tämä on erittäin tärkeää, koska turvallisuus on etusijalla kaikessa toiminnassamme, aina työympäristön turvallisuudesta tehdasalueen turvallisuuteen”, Lars Skoglund sanoo.

Onnistunut käyttöönotto

Sofia Elvelind on Sandvik Materials Technologyn sähkötekniikan insinööri ja projekti-insinööri sekä vastaa MicroSCADA X -järjestelmän käyttöönotosta yhtiön tehtailla.

”Aloitimme käyttöönoton vuoden alussa ja olemme vähitellen rakentaneet uutta järjestelmää vanhan MicroSCADA-järjestelmän vielä toimiessa. Olemme aina tehneet hyvää ja tiivistä yhteistyötä Hitachi ABB Power Gridsin kanssa, mikä on mahdollistanut nopea ja tuloksekkaan etenemisen. Heillä on korkean tason osaamista ja avainhenkilöt ovat auttaneet meitä järjestelmän käyttöönotossa”, sanoo Sofia Elvelind.

Sofia Elvelind, Sandvik Materials Technologyn sähkötekniikan insinööri ja projekti-insinööri.
Sofia Elvelind, Sandvik Materials Technologyn sähkötekniikan insinööri ja projekti-insinööri.

”MicroSCADA X -järjestelmässä on merkittäviä etuja, etenkin käyttäjäystävällisyys. Suoritimme testin, jossa yksi työntekijöistämme sai aloittaa työskentelyn järjestelmän kanssa ilman, että häntä oli ensin koulutettu sen käytöstä. Testi ylitti kaikki odotukset. Henkilö osasi heti käyttää ja ymmärtää järjestelmää sekä kuitata hälytykset ja kytkeä kytkimet päälle ja pois päältä. Tämä oli hieno todiste järjestelmän käyttäjäystävällisyydestä”, toteaa Lars Skoglund.

Lisätietoa aiheesta

Contact

Michael Jonsson
010-738 1886