Choose your region and language

Go

Menu

Blog Post Finland 22-11-2021

4 min read

Bussi- ja jakeluliikenne sähköistyy: 8 vinkkiä fiksuun lataukseen

Juha Muhonen henkilökuva

Miten hoidetaan siirtymä puhtaaseen liikenteeseen kustannukset minimoiden ja myös tulevaisuuden tarpeet ja vaatimukset ennakoiden?

EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiiviin perustuva laki (EU/2019/1161) velvoittaa siirtymään vihreämpiin vaihtoehtoihin linja-autoliikenteessä.  Markkinat ovatkin jo selkeän päätöksen tehneet: sähköinen linja-auto on kilpailukykyisin vaihtoehto. Tämä näkyy siinä, että sähköisten linja-autokalustojen markkinaosuus Suomessa kasvaa nopeasti, ja siinä että operaattorit tarjoavat uusina kalustoina sähköistä linja-autoa. Niin bussi- kuin jakeluliikenne sähköistyvät Suomessa vauhdilla.

”Parhaan latausstrategian löytäminen on aivan keskeistä, jotta vältytään investoimasta liian suuriin latauslaitteisiin ja käyttämään sähköenergiaa silloin, kun sen hinta on huipussaan.”

Sähköisten kalustojen käyttö vaatii uutta ajattelutapaa: on keskityttävä latausjärjestelmiin. Sähköajoneuvot ja -bussit tarvitsevat latausjärjestelmiä toimiakseen, ja myös yhä enemmän sähköverkon kapasiteettia. Parhaan latausstrategian löytäminen on aivan keskeistä, jotta vältytään investoimasta liian suuriin latauslaitteisiin ja käyttämään sähköenergiaa silloin, kun sen hinta on huipussaan.

Älykkäät latausratkaisut ovat avain parhaaseen mahdolliseen latausstrategiaan sähköiselle linja-auto- tai raskaan liikenteen kalustolle. Älykkyydellä tarkoitetaan latausjärjestelmän investoinnin ja käytön optimointia sen koko elinkaaren aikana.

Sähköajoneuvot ovat ajan suhteen joustava sähkökuorma. Ennen matkaa akussa pitää olla virtaa suunnitellun ajon suorittamiseen, mutta ne voidaan ladata joustavasti jo ennen ajoa. Joustavuus tarkoittaa älykästä latausta, jossa lataus suoritetaan silloin kun sähkö on halvinta. Näin säästetään kustannuksia merkittävästi. Älykäs lataus alentaa käyttökustannuksia ja vähentää tarvittavien laturien määrää, mikä vähentää pääomakustannuksia. Älykäs latausjärjestelmä skaalautuu operaattorin tarpeiden mukaan aina yksinkertaisesta ratkaisusta vaativampaan järjestelmään, joka integroituu operaattorin IT-järjestelmiin.

Sähköinen liikenne kasvaa nopeasti. Siksi onkin tärkeää pystyä mukautumaan muutokseen nopeasti ratkaisemalla lataus innovatiivisesti tähän hetkeen ja myös tulevaisuuteen sopivilla investoinneilla. Näin ollaan valmiita myös tulevaisuuden tuomiin vaatimuksiin.

 

Näin lataat kalustosi älykkäästi:

1. Älä yli-investoi latausjärjestelmiin tai rakenna liian suuria kiinteitä latausratkaisuja.

Rakenna lataus vain tarpeeseen ja oikea-aikaiseen käyttöön. Huomioi, että lataustarpeesi voi muuttua. Modulaarisesti laajennettava ratkaisu varmistaa oikea-aikaiset investoinnit. Onko helposti siirrettävä latauskokoonpano ratkaisu sinulle?

2. Modulaarisuus ja dynaamisen tehonjaon merkitys

Pidä huoli, että latausratkaisusi on modulaarinen ja lataus voidaan tehdä dynaamisella tehonjaolla, eikä yhden laturin rikkoontuminen häiritse kalustosi käyttöä. Näin latausjärjestelmä kasvaa tarpeiden mukaisesti, etkä ylimitoita latausjärjestelmääsi.

3. Anna latauspartnerisi liittää latausjärjestelmäsi keskijänniteverkkoon

Vältä isoja kaapelointikustannuksia, jotka syntyvät latureiden hajauttamisesta latauskentälle. Kokoa laturit keskitetysti yhteen paikaan. Näin säästät laturien hajauttamisesta aiheutuvat valtavat kaapelointikustannukset. Tämä helpottaa myös ylläpitoa ja järjestelmän siirrettävyyttä ja alentaa kustannuksia. Varikollesi jää myös enemmän tilaa ajoneuvoillesi.

4. Valitse tarpeisiisi paras latausohjelmisto

Älykäs lataus on yksinkertaista. Pelkkä latauksen välttäminen tiettyyn aikaan voi olla suuri säästö. Kehittyneemmät ohjelmistot, jotka voivat ohjata lataustehoa ja jopa jakaa pysäköintipaikkoja kalustolle tai määritellä latausajat, tuovat lisäetuja. Pidä huoli, että valitsemasi ohjelmistoratkaisu myös kasvaa tarpeidesi mukaisesti.

5. Valitse latauspartnerisi huolella

Latausjärjestelmän elinkaari ja sen aikana tarvittavat palvelut ovat keskeinen osa älykästä latausta. Latauspartnerin tulee tarjota ylläpitopalvelua koko järjestelmän elinkaarelle tai vaihtoehtoisesti latausta palveluna. Koko latausjärjestelmän elinkaaresta huolehtiva latauspartneri kattavilla palveluilla on viisas pitkän tähtäimen valinta.

6. Lataa hitaasti

Hitaampi lataus on parempi, pyri aina siihen. Nopea lataus lyhentää sähköajoneuvon akun käyttöikää. Hidas lataaminen tuottaa vähemmän lämpöä ja lisää akun käyttöikää. On selvää, että toisinaan aikataulujen noudattaminen vaatii nopeampaa latausta. Hitaaseen lataukseen pyrkiminen lisää kuitenkin akku- ja ajoneuvojärjestelmän elinkaarta ja oikein ajoitettuna on edullisempaa.

7. Lataa oikea-aikaisesti. Vältä huippukuormaa, niin säästät rahaa

Lataa silloin, kun sähköenergia on halvinta. On tärkeää ymmärtää sähkön hinnoittelun perusteet, jotta osaat ostaa lataukseen sopivimman sähkötuotteen. Sähköenergian hinta sisältää vuorokaudenajan, huippukäytön ja tehon komponentit. Nämä kaikki vaikuttavat sähkön hintaan. Monen ajoneuvon lataaminen samanaikaisesti aiheuttaa korkeita kulutushuippuja. Hitaampi lataus, ajoneuvojen latauksen suunnittelu tai latauksenhallintaohjelmisto vähentävät kustannuksia.

8. Lataa edullisella uusiutuvalla energialla

Kun aurinko- ja tuulienergiaa tuotetaan yli tarpeen, on mahdollista hyötyä halvemmasta energiasta. Sen sijaan, että leikattaisiin ylimääräistä aurinkoenergiaa tuotantohuippujen aikoina, se voidaan varastoida ajoneuvokaluston sähköakkuihin. Harkitse ja tutki voisitko itse investoida paikallisesti uusiutuvaan energiaan ja hyödyntää sitä kalustosi lataamiseen. Olisiko investointi sähkövarastoon sinulle kannattava?

Liikkumiseen tarvittavan energian siirtäminen ajoneuvoon on muuttumassa polttoaineen syötöstä lataamiseen. Lataaminen vaatii erilaisen lähestymistavan. Muutos on hallittavissa ja samalla se on tie kestävämpään ja ympäristöystävällisempään liikenteeseen.

 

 

Juha Muhonen

Hitachi Energy

Get to know more

Contact

Juha Muhonen
Juha Muhonen
+358 50 334 3520