3 min read
ABB Power Grids Finland uudistaa sähköaseman tärkeässä solmukohdassa Pohjanmaalla
Kaasueristeinen sähköasemaratkaisu tulee korvaamaan Jussilan sähköaseman nykyisen ilmaeristeisen sähköaseman.
Sähköasemien huipputeknologiaa edustava kaasueristeinen ratkaisu nostaa sähkönjakelun luotettavuutta ja varustaa Herrfors Nät-Verkko Oy:n sähköverkkoa tuulivoiman huomattavaan kasvuun.
ABB Power Grids Finland rakentaa verkkoyhtiö Herrfors Nät-Verkko Oy:lle 110 kilovoltin alueverkkoon kaasueristeisen sähköaseman, joka korvaa käytössä olevan ilmaeristeisen aseman. Pääasiassa suurten kaupunkien keskustoissa käytetty kaasueristeinen ratkaisu kutistaa aseman koon noin viidesosaan, mutta tilanpuute ei ohjannut valintaa Jussilan sähköasemalla Uusikaarlepyyssä. Ympärillä on niin metsää kuin peltoakin.
”Kaasueristeinen kojeisto eli GIS-kojeisto nostaa sähköaseman luotettavuuden ja käytettävyyden tasolle, jolle laadukkainkaan ilmaeristeinen asema ei voi päästä. Kaasueristeisen aseman elinkaari on pitkä, huoltoa tarvitaan hyvin vähän, eikä sähkönsiirtoa tarvitse katkaista edes huollon aikana. Myös rakennusaikaiset keskeytykset jäävät hyvin lyhyiksi”, kertoo myyntipäällikkö Pertti Välimaa ABB Power Grids Finlandista.
“Meille tärkeitä asioita valinnassa olivat toimintavarmuus, nopea rakentamisaikataulu mahdollisimman lyhyt käyttökatko sekä alhaiset elinkaaren kunnossapitokustannukset. Luotamme siihen, että valintamme täyttää nämä vaatimukset. Tilaa olisi ollut rakentaa iso ilmaeristeinen kytkinasema, mutta päädyimme GIS-ratkaisuun”, toimitusjohtaja Kristian Finell Herrfors Nät-Verkosta sanoo.
Tuulisähkö luotettavasti verkkoon
Sähkönsiirron luotettavuutta tarvitaan, jotta Herrfors voi palvella alueen asukkaita, teollisuutta ja maataloutta kasvavien vaatimusten mukaisesti. Luotettavuutta tarvitaan myös lisääntyvän tuulisähkön siirrossa.
Jussilan sähköaseman tuntumaan nousee kaksi tuulipuistoa. Kröpulnin tuulipuisto rakennetaan Uusikaarlepyyhyn, ja Storbackenin puisto nousee Vöyrille. Kumpaankin tuulipuistoon pystytetään seitsemän turbiinia. Näiden lisäksi lähivuosien aikana alueelle on suunnitteilla useampi uusi tuulipuisto.
Jussilan sähköasema johtaa alueverkkoon tuodun tuulisähkön Fingridin kantaverkkoon. Tuulipuistoista tulevat johdot saavat omat lähtönsä, ja asemaa laajennetaan myös muutoin. Tällä hetkellä asemalta lähtee johtoja viiteen suuntaan, mutta uuteen asemaan niitä tulee peräti yhdeksän. Jussilan asemasta tulee uusien liittyjien myötä Herrforsin verkon tärkein solmukohta, joka osaltaan ohjasi luotettavamman ja kokonaistaloudellisesti perustellun GIS-tekniikan suuntaan.
Digitaalinen valvontajärjestelmä tukemaan verkko-omaisuuden hallintaa
Tuulituotannon arvioidaan käynnistyvän vuoden 2021 lopussa, mutta sähköasema starttaa jo saman vuoden huhtikuussa. ABB Power Gridsille jää reilu vuosi aikaa aseman suunnitteluun ja rakentamiseen. Marraskuun alusta 2019 toimintansa itsenäisenä yhtiönä käynnistänyt ABB Power Grids Finland vastaa suunnittelusta ja koko projektin johdosta, GIS-kojeisto tulee Saksasta. Sähkö virtaa vanhan, ilmaeristeisen kytkinkentän läpi samalla, kun viereen nousee uusi asemarakennus. Rakennuksen kellarista lähtevät maakaapelit liitetään päätteiden avulla ilmajohtoihin vasta, kun kaikki on valmista vaihtoon.
Muutos näkyy erityisesti Herrforsin valvomossa, johon uusi asema lähettää yksityiskohtaista tietoa aseman ja verkon tilasta. Sähköasema varustetaan ABB AbilityTM RelCareTM -järjestelmällä, joka analysoi sähköjärjestelmän käytöstä ja kunnossapidosta kertyvää dataa sekä arvioi kunnossapidon tarvetta järjestelmän kunnon ja riskien pohjalta, perinteisen aikaperusteisen kunnossapidon sijaan.
”ABB RelCare tukee sähköjärjestelmien omistajia omaisuuden hallinnassa tuomalla ABB Power Gridsin laajan teknologiaosaamisen asiakkaan kunnossapidon tueksi ja toimii porttina myös muille etäpalveluille. Parhaimmillaan se laskee elinkaarikustannuksia entisestään ja säilyttää silti käytettävyyden huipputasolla”, Välimaa sanoo.
ABB:llä on kokemusta kaasueristeisten sähköasemien suunnittelusta ja toimittamisesta jo yli puolen vuosisadan ajalta. Herrforsin verkkoon valittiin malli, jota on käytetty maailmanlaajuisesti ja uudistettu käyttökokemusten perusteella jo 30 vuoden ajan.
Jatkuvaan uudistumiseen ajaa alati monimutkaistuva energiajärjestelmä, jossa sähköverkkojen ja sähköasemien toimintavarmuus tulee yhä tärkeämmäksi ja myös vaatii yhä enemmän. Uusia, luotettavia ratkaisuja edellyttävät muun muassa uusiutuvan energian tuotanto sekä sitä tasapainottava, entistä joustavampi sähkön kulutus.