Wählen Sie Ihre Region und Ihre Sprache

Los

Menü

Features Oslo, Norway 09-04-2021

3 min read

Siste brikke på plass i STATCOM-leveransen til Skillemoen

Foto: Statnett

Step-down-transformatoren fra Hitachi ABB Power Grids ble trygt fraktet de åtte kilometerne fra havnen i Alta til nye Skillemoen transformatorstasjon som bygges for å styrke forsyningssikkerheten i Finnmark.

I slutten av mars 2021 ble transformatoren løftet på plass i det som blir den første STATCOM-installasjon i Statnett sitt sentralnett på 420 kilovolt og dermed også den største noensinne i Norge. Skillemoen transformatorstasjon blir et viktig knutepunkt på den nye linjen mellom Balsfjord og Skaidi. 

- Det er alltid spennende å se en så stor transformator bli flyttet langs landeveien. Transporten fikk stor oppmerksomhet lokalt og gikk helt etter planen. Den er nå trygt på plass inne på transformatorstasjonen. STATCOM-teknologien er viktig for å holde spenningen stabil og dermed sikre overføringskapasiteten i sentralnettet, forteller regionsjef Geir Ove Teigen i Hitachi ABB Power Grids i Norge.

Transformatoren ble fraktet gjennom trange gater i Alta, før den ble løftet på plass inne på transformatorstasjonen
Transformatoren ble fraktet gjennom trange gater i Alta, før den ble løftet på plass inne på transformatorstasjonen

Kompenserer for spenningsvariasjoner
Hitachi ABB Power Grids sin leveranse til Skillemoen transformatorstasjon er en STATCOM, SVC Light® HP. Den regulerer spenningen raskt og pålitelig ved hjelp av kraftelektronikk, såkalt VSC-teknologi (Voltage Sourced Converter). Hensikten med å installere STATCOM i et kraftnett er å motvirke variasjoner i spenningsnivået og dermed øke spenningskvaliteten og oppnå en mer pålitelig og energieffektiv overføring av elektrisk kraft.

- Dette betyr i praksis at STATCOM øker kapasiteten og kvaliteten i kraftnettet. Kompenseringsteknologien til Hitachi ABB Power Grids bidrar til optimal utnyttelse av kraftsystemet ved å øke overføringsevnen og forbedre spenningskvaliteten i sentralnettet. På den måten styrker teknologien forsyningssikkerheten i landsdelen, legger til rette for framtidig vekst innenfor kraftkrevende industri og muliggjør integrering av fornybar energi i området, sier Teigen. 

En STATCOM-leveranse består av en transformator, kraftelektronikk og styringssystem. På elektriske overføringslinjer oppstår det spenningsfall og spenningsvariasjoner på grunn av aktive og reaktive tap og lastforandringer, men kraftelektronikken i STATCOM kan raskt kompensere for disse endringene. 

Transformatoren som nå er på plass utenfor Alta mates av 420 kilovolt fra sentralnettet i sør. Den sender så 37,5 kilovolt gjennom kraftelektronikken basert på Hitachi ABB Power Grids sin velkjente IGBT-teknologi (Insulated Gate Bipolar Transistors). STATCOM-løsningen vil lynraskt kunne generere eller absorbere reaktiv effekt til og fra sentralnettet. Installasjonen på Skillemoen er designet for å kompensere for induktiv og kapasitiv effekt i området +/- 250 MVAr.

Transformatorservice gjør installasjonen
Det er Transformatorservice innen Hitachi ABB Power Grids i Drammen som har ansvaret for installasjon av transformatoren i STATCOM-løsningen på Skillemoen. Tre erfarne transformatormontører og en serviceingeniør skal bruke april for å få alt på plass. 

- Transformatoren er produsert av vår fabrikk i Ludvika, og de skulle opprinnelig ha ansvaret for installasjonsfasen selv. Men på grunn av reiserestriksjoner fra Sverige har Transformatorservice i Drammen overtatt jobben. Montasje og testing utfører vi i samarbeid med innleid elektrofirma. Mot slutten av perioden vil vi sende testingeniører for å gjennomføre idriftsettelse og sikre sømløs integrasjon mot Statnett sitt kontrollsystem, sier Brede Slåtten, leder for forretningsområdene Transformers og High Voltage Products i Hitachi ABB Power Grids i Drammen. 

Ledende FACTS-teknologi
Anlegget på Skillemoen skal stå ferdig i 2021 og inkluderer hele bygningen med alt teknisk utstyr. Prosjektet dekker design, ingeniørtjenester, leveranse, installasjon, bygningsarbeider, testing og igangkjøring. 

STATCOM-anlegget er en del av Hitachi ABB Power Grids sitt såkalte Flexible Alternating Current Transmission System (FACTS). Selskapet utviklet teknologien på 1950-tallet og er fortsatt ledende på teknisk innovasjon og markedsandeler. Det er levert over 800 FACTS-prosjekter de siste 50 årene.

Step-down-transformatoren fra Hitachi ABB Power Grids ankom havnen i Alta med Statnett Transport sitt spesialfartøy Elektron II
Step-down-transformatoren fra Hitachi ABB Power Grids ankom havnen i Alta med Statnett Transport sitt spesialfartøy Elektron II
UN sustainability goals 7-9-11-13-15-17-Norwegian

Flere artikler

Part of categoryFeatures
Transformatorservice, transformatorverksted. Trafoservice. ABB's transformer repair workshop, transformerservice. Drammen, Norway. 25 January 2010. Photo: Peter Tubaas - ABB
28-04-2021 | 4 min read

Transformatorservice – med sirkulærøkonomi i ryggmargen

I mer enn 20 år har Hitachi ABB Power Grids sin enhet for Transformatorservice hatt som kjernevirksomhet å forlenge levetiden til eksisterende transformatorer, noe som både reduserer ressursbruken og reduserer kostnader.
Part of categoryFeatures
New substation ensures power to Sørøya
14-04-2021 | 3 min read

Ny transformatorstasjon sikrer strømmen til Sørøya

Hammerfest Energi sikrer Breivikbotn i Hasvik kommune pålitelig strømforsyning med en ny transformatorstasjon. Til prosjektet på Sørøya har Hitachi ABB Power Grids levert 66 kV EDI-bryter og 10 MVA 66/22 kV transformator til hovedentreprenør Goodtech.