Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 22-11-2021

2 min read

Hitachi Energy toimittaa Enerimille sähköverkkojen käytönvalvontajärjestelmän palveluna

MicroSCADA Enerim SaaS

Enerim tuottaa asiakkailleen valvontapalveluita ensi vuodesta lähtien uudella MicroSCADA X-järjestelmällä, jonka toimivuudesta vastaa Hitachi Energy.

Maailma sähköistyy vauhdilla, ja erityisesti uusiutuvan energian tuotanto on voimakkaassa kasvussa. Tämä tiedetään palveluyhtiö Enerimissä, joka valvoo asiakkaidensa sähköverkkojen tilaa sekä tuotantolaitoksia omasta valvomostaan.

Enerimin valvomossa tärkein työkalu on käytönvalvontajärjestelmä, joka vaihtuu ensi vuoden aikana Hitachi Energyn kehittämäksi MicroSCADA X-järjestelmäksi. Enerim liittää järjestelmään noin 400 ala-asemaa.

”Olemme käyttäneet nykyistä järjestelmäämme kymmenen vuotta, ja tuli aika miettiä vaihtoehtoja järjestelmän päivittämiseksi. Lähdimme etsimään järjestelmää, jota voisimme käyttää SaaS-palveluna (Software as a Service). Toiveenamme oli päästä eroon järjestelmän ja palvelimien ylläpidosta ja ostaa pelkästään ominaisuuksia ja käytettävyyttä. Näin voimme paremmin keskittyä ydintehtäviimme, eli varsinaisen valvontapalvelun tuottamiseen asiakkaillemme”, kertoo Enerimin palvelupäällikkö Eeva Saarinen.

Vaatimuksena liki sataprosenttinen käytettävyys

SaaS-palvelun toimittajana Hitachi Energy ylläpitää MicroSCADA X-järjestelmää ja Enerim pääsee käyttämään sitä selainpohjaisen käyttöliittymän kautta. Koska kyse on kriittisestä valvonnasta, vaatimuksena on liki sataprosenttinen käytettävyys ympäri vuorokauden ja vuoden.

”Vaikka MicroSCADA X:n käyttö olisi häiriötöntä, selvitämme automaattisen seurantajärjestelmän avulla vielä takautuvasti, onko meidän tarjoama palvelu ollut sovitun mukaista”, kertoo myyntipäällikkö Jarmo Järlström Hitachi Energystä.

"Toiveenamme oli päästä eroon järjestelmän ja palvelimien ylläpidosta ja ostaa pelkästään ominaisuuksia ja käytettävyyttä. Näin voimme paremmin keskittyä ydintehtäviimme, eli varsinaisen valvontapalvelun tuottamiseen asiakkaillemme."

Enerimin palvelupäällikkö Eeva Saarinen

Uuden version etuja: grafiikkaa ja saarekekäyttöä

MicroSCADA X-järjestelmään siirretään kaikki data Enerimin nykyisestä käytönvalvontajärjestelmästä ensi vuoden aikana. Tavallisesti Hitachi Energy laatii myös järjestelmässä käytettävät valvontakuvat järjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Tässä käyttöönottoprojektissa Enerim tekee itse omat valvontakuvat, kun kohteet siirretään vaiheittain uuteen järjestelmään.

”Meillä muutoksia ja laajennuksia tulee jatkuvasti, joten meidän on tarkoituksenmukaisempaa tehdä kuvat itse. On kuitenkin tärkeää, että kiireen tullen voimme tilata kuvia myös Hitachi Energyltä”, Saarinen sanoo.

Kuvanrakennustyökalu oli yksi niistä yksityiskohdista, joihin Saarinen kiinnitti huomiota nähdessään MicroSCADA X -järjestelmän demon. Hän uskoo, että kuvien tekeminen tehostuu huomattavasti uuden järjestelmän myötä. MicroSCADA X tarjoaa uudenlaisen grafiikan ohella helpon tavan liittää uusia kohteita järjestelmään.

”Selainpohjaista MicroSCADA X -järjestelmää voi käyttää miltä tahansa kännykältä, tabletilta tai tietokoneelta. Tämä tuo valvontakohteiden hallintaan aivan uudenlaista joustavuutta”, Järlström sanoo.