Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 22-05-2023

2 min read

Hitachi Energy mukaan kansalliseen vetyklusteriin

Hitachi Energy Finland liittyy mukaan Suomen vetyklusteriin. Yritysvetoisen klusterin tavoitteena on kehittää vetytaloudesta Suomen viennin uusi tukijalka 2030 mennessä.
Photocredit: P2X Solutions

Luotettava sähköjärjestelmä on vetylaitoksissa kilpailukyvyn, tuottavuuden ja käyttövarmuuden perusta. Suomessa Hitachi Energy toimittaa pääsähköjärjestelmän P2X Solutionsin vetylaitokseen Harjavaltaan. Kuva: P2X Solutions. 

Vetyklusterin toiminnan tavoitteena on tehdä Suomesta vetyliiketoiminnan globaali veturi. Samalla se mahdollistaa Suomen 2035-hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisen EU:n ”Fit for 55” -tavoitteiden mukaisesti. Vetyklusterin selvityksen mukaan puhtaan vedyn myötä Suomessa voitaisiin vähentää 4 – 6 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia (CO2 ekv) kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain. Suomen hiilikädenjälki eli päästövähennys ulkomailla olisi viennin kautta moninkertainen.

Hitachi Energy on globaali sähkövoimateknologian edelläkävijäyhtiö, jonka toiminnan tarkoitus on edistää kestävää energiatulevaisuutta. Kestävä energiatulevaisuus tulee rakentumaan sähkön varaan. Myös vihreän vedyn tuotannossa tärkein resurssi ja raaka-aine on uusiutuvasti tuotettu sähkö, ja elektrolyysi sähköistyksen kannalta vaativa prosessi. Sähkön laadun hallinta on olennainen osa sähköistystä, mikä korostuu erityisesti teollisen kokoluokan tuotannossa ja tuotantovaihteluissa.

”Luotettava sähköjärjestelmä on vetylaitoksen kilpailukyvyn, tuottavuuden ja käyttövarmuuden perusta.  Vedyntuotannossa myös ekologisten ja kestävien ratkaisujen merkitys kasvaa. On hienoa päästä mukaan kansalliseen vetyklusteriin kehittämään yhdessä muiden alansa kärkiyhtiöiden kanssa suomalaisesta vetyosaamisesta vientituotetta. Suomalaisella osaamisella on meneillään olevassa ja kiihtyvässä energiamurroksessa valtavat mahdollisuudet ja todellinen näytön paikka”, toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi Energy Finlandista sanoo.

Hitachi Energyn osaaminen kattaa sähkön hallinnan ja optimoinnin koko vetyhankkeen elinkaaren ajan aina hankesuunnittelusta projektin toteutukseen ja laitoksen elinkaaren hallintaan. Oikein suunniteltu ja toteutettu sähköjärjestelmä takaa järjestelmän luotettavuuden, kustannustehokkuuden ja korkean hyötysuhteen. Suomessa yhtiö toimittaa pääsähköjärjestelmän P2X Solutionsin Harjavallan vihreän vedyn tuotantolaitokseen, joka on ensimmäinen teollisen mittakaavan vedyntuotantolaitos Suomessa.   Yhtiö on on mukana myös EnergySampo CCU-hankkeessa (Carbon Capture and Utilization) pääsähkönjakelun ja siihen liittyvän vedyn tuotannon sähkönjakelun kehittämisessä.

Get to know more

Hydrogen Solutions

Hydrogen, complementing electrification, is a key enabler for a decarbonized society. Hitachi Energy is present in the hydrogen value chain as the partner of choice to deliver complete power supply systems for hydrogen plants and hydrogen-fueled power generation products.