Choose your region and language

Go

Menu

Features 07-09-2023

2 min read

Hitachi Energy toimittaa sähköjärjestelmän maailman ensimmäiseen laitokseen, jossa teräs kuumennetaan vihreällä vedyllä ennen valssausta

Modulaarinen ratkaisu sähköistää elektrolyyserit ja edistää ympäristömyönteisempää terästeollisuutta.

Hitachi Energy on toimittanut modulaarisen eHouse-ratkaisun Ovakolle. Ovako on johtava eurooppalainen teräksen valmistaja ja Pohjoismaiden suurimpia teräksen kierrättäjiä. Ratkaisulla sähköistetään 20 megawatin (MW) elektrolyyseri Hoforsissa Ruotsissa. Kyseessä on maailman ensimmäinen laitos, jossa teräs kuumennetaan vedyllä ennen valssausta. Teräksen kuumentamisen lisäksi vetyä käytetään polttokennokuorma-autojen polttoaineena ja laitoksen ylijäämälämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Tämä on tulosta Hitachi Energyn, Ovakon, Volvo Groupin, H2 Green Steelin ja Nel Hydrogenin kesällä 2021 ilmoitetusta yhteistyöstä. Aloitetta tukee myös Ruotsin energiaviranomainen (Swedish Energy Agency). Tavoitteena on laajentaa vihreän vedyn käyttöä teollisuudessa, lisätä tietoa vedyn käyttömahdollisuuksista ja saavuttaa kustannustehokas tuotanto.

Hitachi Energy on toimittanut modulaarisen, skaalautuvan ja tehtaassa rakennetun Grid-to-Stack-ratkaisun. Sen pääosia ovat muuntajat, tasasuuntaajat, tarvittava valvontalaitteisto sekä suurjänniteliityntä.  Näitä tarvitaan siirtoverkosta tulevan vaihtovirran muuntamiseen elektrolyyserissä käytettäväksi tasavirraksi.

”Olemme ylpeitä yhteistyöstä Ovakon kanssa ja mahdollisuudesta olla mukana edistämässä terästeollisuuden kestävän kehitysen matkaa. Tämä hanke on tärkeä merkkipaalu. Se luo mahdollisuudet vähentää merkittävästi maailmanlaajuisia päästöjä. Matka jatkuu Ruotsissa ja maailmanlaajuisesti yhdessä”, sanoo Johan Söderström, Head of Europe, the Middle East and Africa, Hitachi Energyltä.

”Olemme sitoutuneet tulevaisuudessakin koettelemaan innovoinnin rajoja. Edistämme vihreää energiasiirtymää johtavilla neuvontapalveluillamme ja teknologioillamme. Ratkaisumme vetyalalle tukevat tehokkaan ja luotettavan puhtaan energian tuotantoa.”

”Vetylaitos vahvistaa Ruotsin asemaa kestävän kehityksen innovaatioissa. Ilmastoneutraalin teräksen kysyntä kasvaa ja olemme jo johtavassa asemassa sen tuotannossa. Lisäksi teollisuudessa ollaan erittäin kiinnostuneita tällaisia uusia ratkaisuja kohtaan”, Ovakon johtaja Marcus Hedblom sanoo. ”Näytämme nyt tietä teollisuuden lämmön tuottamiseksi täysin fossiilittomasti ja muuallakin kuin teräksen tuotannossa.”

Hitachi Energy keskittyy kehittämään innovatiivisia tuotteita, ratkaisuja ja palveluita, jotka tukevat asiakkaiden ja kumppaneiden siirtymistä puhtaaseen energiaan sisältäen vihreän vedyn hyödyntämisen. Yhtiö kehittää muun muassa keinoja valjastaa vihreä vety hiilettömän tulevaisuuden rakentamiseen. Vihreä vety on uusi ja täydentävä osa sähköistymisessä, jossa Hitachi Energy tuo merkittävää lisäarvoa ja innovaatioita. Hitachi Energyllä on laaja kokemus verkkoliityntä- ja sähkönlaaturatkaisuista, se kehittää uraauurtavia teknologioita uusiutuvan energiantuotannon integroimiseksi, sähkönlaadun optimoimiseksi ja luotettavien ja joustavien sähköverkkojen mahdollistamiseksi.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Japanin suurlähettiläs Noke Masaki, Ovakon johtaja Marcus Hedblom sekä Hitachi Energyn, Volvo Groupin, H2 Green Steelin ja Nel Hydrogenin edustajat vihkivät Hoforsin tehtaan vetylaitoksen käyttöön 5.9.2023.