Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 06-03-2021

2 min read

Hitachi ABB Power Grids siirtyy käyttämään 100-prosenttisesti tuulella tuotettua sähköä

Transformers naiset

Hitachi ABB Power Grids on uusinut sähkösopimuksensa ja tulee jatkossa käyttämään omassa toiminnassaan ja tuotannossaan Suomessa ainoastaan puhtaalla tuulella tuotettua sähköä. Päätös pienentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä arviolta 5600 tonnilla vuosittain.

 

Hitachi ABB Power Grids on teknologia- ja innovaatiojohtaja ja digitaalisten sähköverkkojen edelläkävijä sekä globaali markkinajohtaja vahvemman, älykkäämmän ja ympäristöystävällisemmän energiajärjestelmän rakentamisessa. Suomessa yhtiö valmistaa muuntajia ja reaktoreita, sähköverkon hallinnan ohjaus-, automaatio- ja valvontajärjestelmiä ja -projekteja sekä siirto- ja jakeluverkon ratkaisuja, kuten sähköasemakokonaisuuksia energia- ja sähköyhtiöille, teollisuuteen, liikenteeseen ja infrastruktuurikohteisiin. Yhtiö käyttää sähköä noin 8000 megawattia vuosittain.

”Puhtaampi tulevaisuus ja ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttävät aitoja ympäristötekoja ja on tärkeää tarkastella myös omaa toimintaa. Tällä päätöksellä vahvistamme entisestään sitoutumistamme puhtaamman tulevaisuuden rakentamisessa ja Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Päätös on jatkoa viime vuonna solmimallemme energiatehokkuussopimukselle, jossa sitouduimme oman energiakäyttömme tehostamiseen ja hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen”, toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi ABB Power Gridsistä sanoo.

Energiantuotanto on merkittävin hiilidioksidipäästöjen lähde maailmassa ja suuri osa energiantuotannosta (sähkö ja lämpö) maailmanlaajuisesti pohjautuu edelleen kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttaviin fossiilisiin polttoaineisiin. Suunta on kuitenkin oikea: Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n (International Energy Agency) mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus maailman sähköntuotannosta on noussut ennätysmäisesti viimeisen kahden vuoden aikana: vuoden 2019 27 prosentista 29 prosenttiin vuonna 2020.

”Sähkön osuus maailman energiapaletista tulee kaksinkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä ja matka kohti hiilineutraaliutta tehdään nimenomaan puhtaasti tuotetulla sähköllä. Sähkö tulee olemaan koko energiajärjestelmämme kivijalka.  Suomessa tuulivoiman osuus energiantuotannossa kasvaa nopeasti ja haluamme omalla teollamme osallistua tämän kehityksen vauhdittamiseen”, Vaattovaara sanoo.

Viime vuonna Suomessa tuotettiin tuulivoimalla noin 12 prosenttia maan sähköstä. Tuulivoimasta on nopeasti tullut myös edullisin tapa tuottaa sähköä. On arvioitu, että jos kaikki nyt suunnitteilla olevat tuulivoimaprojektit Suomessa toteutuisivat, ne tuottaisivat energiaa 40 kertaa enemmän kuin Olkiluoto 3 tulee tuottamaan.

Hitachi ABB Power Grids on teknologioillaan edistämässä hiilidioksidivapaan sähköisen energiajärjestelmän kehitystä asiakaskohteissa ympäri maailman: niin maa- ja merituulivoimaloissa kuin aurinkovoimaloissa, liikenteessä niin raiteilla kuin raskaassa kaupunkiliikenteessä sekä teollisuudessa ja infrastruktuurikohteissa, kuten lentokentillä, kauppakeskuksissa, konesaleissa ja satamissa – kaikkialla missä sähköä tuotetaan, siirretään, jaetaan ja käytetään.