Choose your region and language

Go

Menu

Press Release Vasteras, Sweden 19-03-2024

2 min read

Kumppaniyhteistyöllä pienennetään Göteborgin sataman rakennustyömaan hiilijalanjälkeä


Magnus Persson, pääjohtaja, Skanska Sweden , Tobias Hansson, maajohtaja,  Hitachi Energy Sweden, Richard Berkling, pääjohtaja, PowerCell Group, Viktor Allgurén, Head of Innovation, Göteborgin satama, Niklas Wahlberg, VP Partnership and System Solutions, Volvo Group,  Linda Sahlén, projektipäällikkö, Linde Gas, ja Kenneth Andersen, Manager Mobile Energy, Skagerak Energi. Kuva on otettu turvallisella alueella, jolla ei ole toimintaa.

  • Hitachi Energyn vetykäyttöisellä HyFlex™-generaattorilla puhdasta päästötöntä sähköä työmaan latausasemalle.
  • Vetygeneraattoria käytettiin rakennustyömaalla yhteistyössä PowerCell Groupin, Skanskan, Volvon, Göteborgin sataman, Linde Gasin ja Skagerak Energin kanssa

HyFlex™-vetygeneraattori pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin Skanskan rakennustyömaalla Göteborgin satamassa toteutetussa vetyprojektissa. Linde Gasin toimittamaa vihreää vetyä käyttävä yksikkö tuotti kahden viikon ajan puhdasta sähköä työmaan latausasemaan. Asema syötti virtaa Volvon sähkökäyttöiseen kaivinkoneeseen, jota käytettiin työmaan maanrakennustöissä.

Yhteistyöprojekti, johon jokainen osapuoli toi oman teknologisen asiantuntemuksena, on merkittävä virstanpylväs rakennustyömaiden sähköistämisessä ja hiilenpoistossa.

Hitachi Energyn HyFlex on suunniteltu päästöttömäksi vaihtoehdoksi dieselgeneraattoreille, joita käytetään rakennustyömailla yleisesti silloin, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla. Käytön aikana täysin päästötön generaattori tuottaa sähkön lisäksi ainoastaan lämpöä ja vettä.1

HyFlex-yksikkö on siirrettävä, skaalautuva ja heti käyttövalmis ratkaisu, joka sisältää polttokennomoduulit, tehoelektroniikan, jäähdytyksen, lisälaitteet ja älykkään ohjausjärjestelmän. Hitachi Energyn teknologiakumppani PowerCell Group on toimittanut tehomoduulit ja polttokennojen integrointiin liittyvää asiantuntemusta.

”Tämä on mainio esimerkki yhteistyön voimasta, kun alan johtavat toimijat pyrkivät yhteistyössä vauhdittamaan energiasiirtymää. HyFlex-asennus Skanskan rakennustyömaalle Göteborgin satamaan osoittaa onnistuneesti, kuinka vetykäyttöinen polttokennoteknologia voi toimia puhtaana ja luotettavana vaihtoehtona dieselgeneraattoreille”, Hitachi Energyn Ruotsin maajohtaja Tobias Hansson sanoo.

”Fossiilittomat rakennustyömaat ovat tärkeä osa rakennusalan pyrkimystä kohti nettonollapäästöjä. Vihreän siirtymän onnistuminen edellyttää yhteistyötä muiden alojen kanssa. Tämän kokeen mahdollisti loistava yhteistyö Hitachi Energyn, Volvon ja muiden kumppaneiden kanssa”, Skanska Sverige AB:n pääjohtaja Magnus Persson sanoo. 

”Ei ole yhtä yleispätevää ratkaisua hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi. Uskomme Volvo Groupissa vahvasti, että tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja, jotta voimme nopeuttaa asiakkaidemme siirtymistä kohti fossiilittomia työmaita. Tämä hanke on osoitus kumppanuuden voimasta, jossa eri teknologiat ja yritykset työskentelevät yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Yhdessä teemme tänään kestävimmän valinnan, jotta voimme edetä asteittain kohti päästöjen nettonollatasoa”, sanoo Niklas Wahlberg, VP Partnership and System Solutions, Volvo Group.

Hitachi Energy kehittää HyFlex-generaattorista useita modulaarisia versioita eri markkinoiden ja käyttökohteiden tarpeisiin, kuten syrjäisille rakennustyömaille, kaivoksiin, suuriin tapahtumiin ja datakeskuksiin. Göteborgin satamassa käytössä oleva yksikkö on yksi versio kaupallisesta tuotevalikoimasta, joka tulee myyntiin lähitulevaisuudessa.